Тъпо е! Възпяват любовта, а се мразят

дата: 08.07.2006
автор:
медия: вестник 24 часа

Лили не заслужава обидите на Митко Щерев. Да се разберат и пак за изпеят “Осъдени души”

Лили Иванова дължала пари на композитора Митко Щерев. Той бил получавал 300 лв. Като пианист на концертите й, а сега тя давала такава сума на днешния си пианист, който бил кръчмарски музикант. Примата на поп- музиката вземала отгоре на всичко награди, които не заслужавала. Затова той предприел епохално разследване за рождената й дата – за да покаже, че примата криела възрастта си, за да печели незаслужено конкурси. И композиторът на най- прекрасните песни на Лили риторично попита не бива ли да се сезира прокуратурата. Най- голямото му пък възмущение всъщност е от бельото, което Лили показва на сцената, докато изпълнява творчеството му.

Скандалът Щерев- Иванова удари като гръм и се нареди на челна страница между данъчния, който поискал милион подкуп, тайния евромилионер от „Топлофикация”  и разпита на царя заради савойската афера.

Тази битка между любими на българите творци съвсем не ни изпълва със задоволство, че сме били първите, предоставили и територия.

Естествено е някои да потриват доволно ръце, когато известните се карат. Най малкото защото се успокояват, че пълно щастие няма. Докато хората са на плажа и в горещите офиси, четат и се забавляват. Истински губещи от махленската свада изненадващо се оказаха самите участници в нея. Не прави чест на композитор като Митко Щерев, написал незабравимите мелодии за някогашната си приятелка, днес да я демитологизира по доста просташки начин,  като се рови дори в бельото й. Слава богу, че Лили не се подведе да отговаря на любимия си някога колега. Грозният скандал тогава щеше да полети светкавично като топка, ритната от Зидан, и да стигне до маргинални низини.

Че има конфликт между тях, е ясно. Но защо не седнат на маса, да се разберат. Пък после Щерев да удари клавишите на пианото и да композира поредния музикален шедьовър за певицата. А Лили да го изпее на сцената само както тя си може. А сега какво? Вместо да мислят за изкуство, се чувстват като на женския пазар.
Иначе културтрегерите от години се оплакват, че са забравени, мизерстват и дори когато умират, близките им нямат пари за траурните церемонии.

Авторитетът на повечето големи имена в културата ни наистина е сринат, пари за изкуство продължава да няма, а според новоизлюпени обществени лидери духовното едва ли не е демоде. Как обаче да уважаваш хората на изкуството, когато те се попържаткато хамали и сами се свалят от пиадесталите?

Омаскарят ли се, никой не може да им помогне – нито обществото, нито министерството на културата, а още по- малко Европейският съюз. Защото, който сам се е набутал в тръстиките, обикновено си остава там до края. Аз лично искрено съчувствам на Лили Иванова. Едва ли има друг човек в държавата, за когото са били изречени толкова много гадости, които едва ли не е вършила, откакто е проплакала за първи път, та досега. Тя сигурно си има кусури, а странното й, изглеждащо понякога егоцентрично, поведение вероятно дразни мнозина. Но повечето от недоброжелателите й по- скоро не могат да се примирят не с особеностите на характера й, а с таланта й, дългогодишната й кариера и с верните й фенове. Кой каквото ще да казва – Лили е сред малкото ни истински звезди, феномен, и май няма намерение скоро да престане да бъде такава. И няма смисъл всеки неин конкурент да се опитва да ни убеди в противното.

Вярно е, че и по света великите се плюят. Разликата е, че там опонентите обикновено са еднакво прочути и взаимно си правят реклама, когато се ругаят.

Крайно време е хората на изкуството да разберат, че трябва да решават споровете си сами.  Да се уважават взаимно и да се бранят.

И без това днес не е лесно да оцеляват. Делото по спасяването им е в собствените им ръце. Не озъзнаят ли това, ще се превърнат в „осъдени души”.

Нали песен с такова име (естествено по романа на Димитър Димов) беше сътворил тандемът, чиито членове сега са се хванали за гушите? Там душите бяха осъдени заради невъзможната любов. Сега пък се осъждат заради възможна омраза. Е, не е ли тъпо? Възпяват любовта, а се мразят?