Браво на Лили!

дата: 22.03.2004
автор: Христо Кьосев
медия: вестник 24 часа

Разсъбличането на звездата отеква в културата, политиката и икономиката

НЯКОИ хора остаряват като галоши, а други – като катедрални храмове с големи позлатени кубета. Лили Иванова е от вторите. Нейните голи снимки в „Плейбой” са сред най-значимите събития в живота ни след 10 ноември 1989 г.

По разтърсващия си ефект кадрите се равняват на труса в Вранча, атаката на парламента и футболната победа над Германия през 1994 г., взети заедно.

Какво толкова културно има в тях, ще рече някой. Отговорът е: те издигат голотата на качествено ново ниво. Откъдето и да погледнем, Лили Иванова е културологична икона за българина. Нейното събличане има ритуален смисъл и е израз на едно ново светоусещане и освободеност на духа. Лили не просто си сваля дрехите, а придобива архетипна значимост, чиито корени откриваме в несрамната старозаветна голота преди Грехопадението.

Първите демократични снимки в българския печат се появиха във в. „Патриот” преди 12 години. Бързо се стигна до бум и „Мираж” например продаваше по 200-220 хиляди броя. Качеството на тези снимки бе ужасно, естетското ниво – нулево. Народът ги поглъщаше, защото беше жаден, защото не бе виждал. Бързо обаче настъпи пресищане и отвращение.

Затова разкопчаването на сутиена на Лили е една малка крачка за нея, но гигантска стъпка напред за българския народ. В нейно лице еротиката и славата се сливат – това, което милиони българи тайно си мечтаят, най-после се сбъдва.

Лили е първата celebrity – знаменитост, осмелила се да плюе публично в лицето на еснафите, лицемерите и дребнавите моралисти. Като показва на всички най-личното и съкровеното, тя забива шамар на тези, които непрекъснато се ровят в личния й живот. И им казва: „А сега да видим какво ще правите оттук нататък!”
Кои ли са следващите въжделени жени, които ще преминат Рубикона на своя свян и ще кажат: Ето ме такава каквато съм. Аз обичам своето тяло, защото обичам себе си! Надежда, Ани, Юлиана….. Дай, боже!

В политически аспект голотата е антипод на тоталитаризма и диктатурата. Не случайно най-големите сатрапи са били или поне са се правили на строги моралисти. Хитлер, Сталин, Мао, Пол Пот – те всички са заклеймявали и преследвали голотата. Но защо ходим толкова надалеч – по време на Тато гледахме филмите с отрязани „рамни” сцени, а еротиката бе забранена с закон. И както винаги се случва там, където информацията липсва, плъзваха змиите на слуховете: то не бяха секс филми с певици, тайни снимки от оргий на партийни величия. Явно потребността си я имаше и тогава и народът я запълваше с каквото може. Ето защо снимките на Лили освен че са хубави, са и необходими! И накрая икономическата страна. Не, не става въпрос за хонорарите, както самата Лили заяви. У нас не се отваря вратата за разголване на известни личности в името на някаква благородна кауза. Например финландската министърка на екологията Сату Хаси се снима гола, за да подкрепи борбата с рака. Най-старият пример е легендата за лейди Годайва. Тя е била жена на херцога на Мерсия. Той й обещал да премахне данъците за населението, ако тя премине гола на бял кон през Ковънтри. През 1034 г. смелата англичанка го направила. (Да живеят жени като Лили и лейди Годайва!)